• Innovaatioprojektilla potkua yrittämiseen

  Capstone on Turun ammattikorkeakoulun oppimiskokonaisuus, jossa korostuvat yrittäjämäinen asenne, luova ajattelu, alueyhteistyö sekä nopea ja kevyesti organisoituideointi ja kehittäminen yhteistyössä alueen yrittäjien kanssa.

  Capstone-projekteja on tarjolla opiskelijoille tänä syksynä ennätysmäärä. Selkeästi valtaosa tarjolla olevista projekteista liittyy sovelluskehitykseen projektin omistajan alasta riippumatta: olipa kyse sitten raviurheilusta, ampumahiihdon harjoittelusta, joogasta tai matematiikan opiskelusta, palvelun tulee olla saavutettavissa mobiilisti.

  Lisäksi mukana on muun muassa kestävään kehitykseen liittyvä ”Vihreä jäte” -projekti, joka tähtää ympäristöä ja resursseja säästävään jätteiden lajitteluteknologian kehittämiseen, sanoo Capstone innovaatioprojektin koordinaattori Riikka Kulmala. Tällaisille liiketoimintamalleille on globaali tarve.

  Insinöörien tekemillä ratkaisuilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia
  Projektien omistajat (yritysten edustajat) olivat messuilla esittelemässä omaa projektiaan ja keskustelemassa opiskelijoiden kanssa. Yksi paikalla olleista organisaatioista oli Celia, joka on valtion erikoiskirjasto, jonka tehtävänä on tuottaa aineistoja saavutettavassa muodossa. Capstone-innovaatioprojektissa Celia on mukana kehittämässä sovellusta lukivaikeuden tunnistamiseen.

  – Hienoa, että asetelma on käännetty toisin päin, eli että projektien omistajat kilpailevat opiskelijoista eikä päinvastoin, miettii Celia kirjaston projektipäällikkö Rauha Maarno.

  YogaMe-projektin tavoitteena on kehittää palautteenanto ja ohjausominaisuutta joogaharjoitteiden suorittamiseen itsenäisesti. Projektin omistaja Jenny Lauronen odottaa opiskelijoilta tuoreita näkökulmia ja uusia ideoita. Jenny Lauronen näkee innovaatioprojektin hienona mahdollisuutena opiskelijalle lähteä rohkeasti kokeilemaan jotain uutta.

  – Ei aina voi ajatella, että tekee vain sitä minkä osaa ja hallitsee. Konkreettinen projekti on hyvä mahdollisuus tunnistaa omia vahvuuksiaan ja myös sitä mistä pitää ja mitä haluaa tehdä. Itse en taatusti haaveillut yrittäjän urasta 10 vuotta sitten, Lauronen nauraa.

  Monialaiset tiimit kehittävät opiskaelijoiden taitoja

  Opiskelijat kokivat innovaatioprojektin asetelman kiinnostavaksi ja konkreettiseksi. Usea opiskelija oli tutustunut projekteihin jo ennakkoon ja valmistautunut messuille pohtimalla tarkentavia kysymyksiä projektien omistajille.

  – Oma listani muuttui aika paljon, kun sain keskustella projektin omistajan kanssa, kertoo tietotekniikan opiskelija Sami Suo-Heikki.

  Monialaisessa tiimissä työskentely laittaa nuoret kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijat, Maisa Johanssonin ja Veera Pekkarisen pohtimaan asiaa:

  – Projektit tuntuvat mielenkiintoisilta ja kommunikointi englanniksi on kielitaidon kehittämisen kannalta hyödyllistä. Lisäksi projektiosaamista ja yrittäjämäistä asennetta tarvitaan nykyisin alalla kuin alalla, Maisa ja Veera toteavat.

  – Innovaatioprojekti on loistava mahdollisuus verkostoitua alueen yrittäjiin, lisää englanninkielisen tietotekniikan koulutusohjelman opiskelija Robin Horemans. Innovaatioprojektissa on mukana opiskelijoita monialaisesti elektroniikan, tietotekniikan, liiketalouden sekä kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelmista.

  Innovaatioprojektin konsepti on hyvä, toteaa Liiketalous, ICT ja bioalojen koulutusjohtaja Juha Kontio:

  – Toivottavasti opiskelijat ymmärtävät tällaisen mahdollisuuden arvon ja antavat projekteille parhaan mahdollisen osaamisensa.

  Capstone-projektit valmistuvat keväällä 2015, jolloin projektien lopputuloksia esitellään opintojakson lopetustilaisuudessa ICT-cityssä 15.5. Projekteissa kehitetyt prototyypit ovat kehitysvaiheesta riippuen esillä myös 6.3 järjestettävässä ICT Showroomissa. Lisää Capstone innovaatioprojektista ja projekteista osoitteessa capstone.dc.turkuamk.fi.

  UP